Förbudsmärken är skall vara runda med en bred röd kant och vit eller gul bakgrund. Mitt i märket sitter en symbol som visar vad förbudet gäller. Undantag är förbud mot att stanna eller parkera som ska ha blå bakgrund. Många av dem har ett rött streck snett tvärs över märket.
månadsarkiv: december 2010
Förbud mot infart med fordon
Förbud mot trafik med fordon
Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass II
Förbud mot trafik med motordrivet fordon med fler än två hjul
Förbud mot trafik med motorcykel och moped klass I
Detta vägmärke betyder att man förbjuder trafik med motorcykel. Det ingår också moped klass I. Orsaken till att den sätts upp är oftast att motorcyklar bullrar mer än t ex bilar. Det kan vara en plats där man vill undvika buller. Men övriga typer av fordon får köra här som t.ex. buss, bil eller moped klass II.
Detta skylt finns också i många andra EU-länder.

Förbud mot trafik med motordrivet fordon med tillkopplad släpvagn
Märket anger förbud mot trafik med motordrivet fordon med tillkopplad släpvagn. Avser förbudet även trafik med motordrivet fordon med tillkopplad påhängsvagn eller släpkärra anges det på en tilläggstavla. Förbudet gäller inte påhängsvagn eller släpkärra.

Förbud mot trafik med tung lastbil
Förbud mot trafik med traktor och motorredskap klass II
Förbud mot trafik med fordon lastat med farligt gods
Förbud mot trafik med cykel och moped klass II
Förbud mot trafik med moped klass II
Förbud mot trafik med fordon förspänt med dragdjur
Förbud mot trafik med terrängmotorfordon och terrängsläp
Förbud mot ridning
Förbud mot gångtrafik
Begränsad fordonsbredd
Begränsad fordonshöjd
Begränsad fordonslängd
Märket anger förbud mot trafik med fordon eller fordonståg över en viss längd. Längsta tillåtna längd anges på märket. Denna skylt, som finns i konventionen och i ganska många länder, är sällsynt i Sverige, men förekommer t.ex. på serpentinvägar med extremt skarpa kurvor eller i centrum i städer.

Minsta avstånd
Begränsad bruttovikt på fordon
Begränsad bruttovikt på fordon och fordonståg
Bärighetsklass
Begränsat axeltryck
Begränsad boggitryck
Förbud mot sväng i korsning
Dessa skyltar förbjuder sväng åt en viss riktning. Båda varianterna finns i princip i alla EU-länder och de sätts upp vid vägkorsningar om man inte får svänga på ett visst sätt.
Märket kan avse flera korsningar. Sträckans längd anges då på en tilläggstavla. Symbolen är anpassad efter förhållandena på platsen.


Förbud mot U-sväng
Omkörning förbjuden
Slut på förbud mot omkörning
Anvisningsmärken
E. Anvisningsmärken.
Anvisningsmärken ska upplysa trafikanterna om olika funktioner på vägarna. Skyltarna kan också informera om regler som man måste följa. Anvisningen gäller från platsen där märket sitter till ett slutmärke om inte annat anges. Anvisningsmärken kan ofta ha olika färger. Färgerna kan variera betydligt mellan olika europeiska länder. Symbolerna går ändå efter europeisk standard och är i princip lika i hela Europa.
Förbud mot omkörning med tung lastbil
Slut på förbud mot omkörning med tung lastbil
Hastighetsbegränsning
I hela Europa och många andra länder används en rund förbudsskylt med röd rand och svarta siffror.
Enheten för hastighetsbegränsning är oftast km/h liksom i Sverige. Vägmärket anger den högsta tillåtna hastighet du får köra och gäller till den plats där en annan hastighetsbegränsning anges med vägmärke.
50 km/h är standardgräns i tätbebyggda områden. I många europeiska länder (numera även i Sverige) är det vanligt att ha en upplysningsskylt om tätbebyggt område i stället.
Hastigheter mellan 70 km/h och 100 km/h är bashastighet utanför tätbebyggt område.
Hastigheter mellan 110 km/h och 130 km/h gäller på de flesta motorvägar.
Väglaget, sikten, trafiken och bilens skick tillsammans med din egen körskicklighet är givetvis det som avgör att du många gånger måste hålla en lägre hastighet än hastighetsbegränsning.

Tillfällig hastighetsbegränsning upphör
Stopp vid tull
Stopp för givet ändamål
Förbud mot att parkera fordon
Förbud mot att parkera fordon på dag med udda datum
Förbud mot att parkera fordon på dag med jämnt datum
Datumparkering
Förbud mot att stanna och parkera fordon
Ändamålsplats
Förbud att stanna och parkera för annat ändamål än det som anges. Om endast ett visst fordonsslag eller en viss trafikantgrupp får stanna och parkera anges det på en tilläggstavla. Andra ändamål kan anges på märket. Transportstyrelsen får meddela föreskrifter om vilka ändamål som får anges.

Slut på ändamålsplats
Vändplats
Denna plats är avsedd för vändning och det är förbudet att parkera fordon.
Om i stället märke C39, förbud mot att stanna och parkera fordon, är infogat i märket anger det att det är förbjudet att stanna eller parkera fordon.

Slut på vändplats
Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon med dubbdäck än moped klass II
Motorväg
Motorvägen har två körbanor, en i vardera riktningen. Vägarna är byggda med planskilda korsningar och avsedda för högre hastigheter än våra vanliga vägar. Skylten sitter vid påfarter till motorvägar och på de ställen där en väg övergår till motorväg. Hastigheten brukar vanligtvis vara 70-120 km/h i Sverige.

Motorväg upphör
Motortrafikled
Motortrafikled upphör
Tättbebyggt område
Detta vägmärke upplyser om att ett tättbebyggt område börjar. Ortnamnet kan vara infogat i märket. Normalt gäller 50 km/h i Sverige. Enligt uppgift ska skylten i Sverige sluta ange hastighetsbegränsning, och runda 50-skyltar monteras tillsammans eller istället för ”Tättbebyggt område”.

Tättbebyggt område upphör
Gågata
På en gågata markerad med skylten får man inte köra med motordrivna fordon. Tillåten trafik är förutom cyklister exempelvis varuleveranser, sjuktransporter och transporter till och från bostäder och hotell vid gågatan. Det är också tillåtet för trafik att korsa gågatan. Gående ska ges företräde!

Gågata upphör
Gångfartsområde
Gångfartsområde upphör
Rekommenderad lägre hastighet
Rekommenderad lägre hastighet upphör
Rekommenderad högsta hastighet
Rekommenderad högsta hastighet upphör
Sammanvävning
Enkelriktad trafik
Märket anger att fordonstrafiken på vägen är enkelriktad i pilens riktning. I en del länder, dock inte i Sverige, finns det en text inne i pilen som säger ”enkelriktat” på det språk som finns i landet.
Märket står parallellt med körbanan och anger den tillåtna körriktningen:
Återvändsväg
Mötesplats
Parkering
Märket finns uppsatt på en parkeringsplats. Är märket uppsatt vid en väg anger det att tillåtelsen börjar där märket har satts upp och gäller enligt vad som anges på en tilläggstavla, till den plats där en annan bestämmelse om stannande eller parkering märkts ut eller i annat fall till nästa korsning med annan väg än sådan som avses. Om parkering är tillåten endast för ett visst fordonsslag eller en viss trafikantgrupp anges det på en tilläggstavla.

Områdesmärke
Områdesmärket anger var område med förbudet börjar. Märket är uppsatt vid infarterna till området och gäller till den plats där tavla E21, slut på område, är uppsatt eller det på annat tydligt sätt framgår att anvisningarna på märket inte gäller. Andra förbud eller tillåtelser kan anges på märket. Transportstyrelsen får meddela föreskrifter om vilka andra förbud och tillåtelser som får anges

Slut på område
Märket anger att ett område med förbud eller tillåtelser som angivits på märke E20, områdesmärke, upphör. Andra förbud eller tillåtelser kan anges på märket. Transportstyrelsen får meddela föreskrifter om vilka andra förbud och tillåtelser som får anges.

Busshållplats
Taxi
Automatisk trafikövervakning
Betalväg
Tunnelmärken
Nöduppställningsplats
Märket anger plats för uppställning av fordon vid haveri, motorstopp eller liknande. Den förekommer ibland också på vissa speciella platser på vissa motorvägar men är mindre vanlig där. Används märket som förberedande upplysning om nöduppställningsplats anges avståndet på en tilläggstavla.
