Gågata

På en gågata markerad med skylten får man inte köra med motordrivna fordon. Tillåten trafik är förutom cyklister exempelvis varuleveranser, sjuktransporter och transporter till och från bostäder och hotell vid gågatan. Det är också tillåtet för trafik att korsa gågatan. Gående ska ges företräde!

E7. Gågata

5 tankar kring ”Gågata

 1. Fråga 11081 hos elevcentralen ger fel på svar att man till och från fastighet får passera märket med motorfordon. Känns dubbeltydigt.
  Men står bakom elevcentralens frågor och svar inför teoriproven?

  1. Du får fel troligen för att skylten de visar på 11081 inte är gågata utan gångbana vilket är en väsentlig skillnad. Där får inte motordrivna fordon köra.

   1. ….ett helt annat märke alltså. Det är ett otyg att kommuner blandar E7 och D5 där det E7 medger cykling medan D5 förbjuder cykling. Ofta har inte ens kommunernas tjänstemän koll på skillnaden i betydelse. Enda skillnaden är formen på skylten (fyrkantig respektive rund). Värdelöst.

 2. Hej
  Det står att gående skall ha förtur vid gågator där biltrafik korsar gågatan. Men om man tar tex Drottningatan i full rush med gående. Så innebär det att biltrafiken i princip kommer stå helt stilla. Jag skulle påstå att ett samarbete mellan gående o bilist är det enda rätta vid detta tillfälle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *