14 tankar kring ”Påbjudet körfält eller körbana för fordon i linjetrafik m.fl.

 1. Fråga!
  Är jag som bilist förbjuden att trafikera väg där busskylten är uppsatt. Gäller väldigt kort sträck under en bro!

  1. NEJ! Vanliga personbilar eller övriga motorfordon som INTE kör kollektivtrafik och dessutom är registrerad som BUSS för yrkesmässig kollektivtrafik får under inga omständigheter vistas i eller färdas i körfällt som är avsett endast för buss i kollektivtrafik. Inte ens taxi får åka i bussfilen! Ganska logiskt om man tänker efter!

   1. En korrigering/förtydligande av mitt svar: Mab får som privatbilist ENDAST korsa körfält som är sk. busskörfält avsett endast för kollektivtrafik. Med andra ord, kommer du som privatbilist körandes på allmänn väg och har en bussfil på din högra eller vänstra sida där du sedan skall svänga in på en sidoväg och måste KORSA busskörfältet, då får du aktsamt korsa, men ej färdas längre sträcka i busskörfältet. Du som privatbilist måste då korsa busskörfältet skyndsamt MEN att du måste vara aktsamt observant på eventuella bussar i busskörfältet som ovillkorligen har förkörsrätten, du måste då se dig för och KORSA skyndsamt men EJ färdas i busskörfältet! Hoppas detta var lite mer tydligt. Se länk: https://lagen.nu/1998:1276#K3P10S1

 2. Då det är ett påbudsmärke. innebär inte det att fordon i linjetrafik måste använda det körfältet?

  1. Lasse:

   Påbudsmärke innebär att man måste följa skyltens anvisningar så svaret på din fråga är ja.

  1. Ja, bussar i stads- och linjetrafik får villkorslöst stanna i busskörfält på anvisade hållplatser för att släppa av eller på passagerare, INTE annars!

 3. Det står att man får cykla i buss fil. Får man cykla i alla bussfiler oavsett hastighetsskyltning? Vi har många bussfiler i Gbg i dag

 4. Om det under busskylten finns ytterligare en blå skylt med texten ”endast buss” innebär det att man inte heller får cykla/ köra moped där vilket annars är tillåtet i bussfil?

  1. Rätt. Normalt är cykling tillåten i kollektivtrafikfält, som ett körfält bortom skylten kallas. Tilläggstavlan ”Endast buss” eller ”Endast spårvagn” tar bort den möjligheten för cyklister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *