29 tankar kring ”Påbjudet körfält eller körbana för fordon i linjetrafik m.fl.

 1. Fråga!
  Är jag som bilist förbjuden att trafikera väg där busskylten är uppsatt. Gäller väldigt kort sträck under en bro!

  1. NEJ! Vanliga personbilar eller övriga motorfordon som INTE kör kollektivtrafik och dessutom är registrerad som BUSS för yrkesmässig kollektivtrafik får under inga omständigheter vistas i eller färdas i körfällt som är avsett endast för buss i kollektivtrafik. Inte ens taxi får åka i bussfilen! Ganska logiskt om man tänker efter!

   1. En korrigering/förtydligande av mitt svar: Mab får som privatbilist ENDAST korsa körfält som är sk. busskörfält avsett endast för kollektivtrafik. Med andra ord, kommer du som privatbilist körandes på allmänn väg och har en bussfil på din högra eller vänstra sida där du sedan skall svänga in på en sidoväg och måste KORSA busskörfältet, då får du aktsamt korsa, men ej färdas längre sträcka i busskörfältet. Du som privatbilist måste då korsa busskörfältet skyndsamt MEN att du måste vara aktsamt observant på eventuella bussar i busskörfältet som ovillkorligen har förkörsrätten, du måste då se dig för och KORSA skyndsamt men EJ färdas i busskörfältet! Hoppas detta var lite mer tydligt. Se länk: https://lagen.nu/1998:1276#K3P10S1

   2. Logiken kan man ha synpunkter på, men de omständigheter som krävs är i så fall en tilläggstavla som anger ex.vis ”gäller även taxi” eller ”gäller även taxi och mc”.

   3. FEL fordon i linjetrafik kan vara vanliga bilar lastbilar även moped som är registrerade som fordon i linjetrafik, dessa har rätt att färdas i den så kallade bussfilen (I folkmun) Skylten står för fordon i linjetrafik.

    1. Du svamlar bara!
     Fordon i linjetrafik är inte en typ av fordon, utan det innebär att man kör allmän tidtabellslagd trafik för passagerare. En lastbil eller moped kan ju inte göra detta.

   4. Taxi och annan buss i beställnings trafik får framföras i kollektiv körfältet om sådant är skyltat med en tilläggs skylt. Även privat person i personbil får köra där om tilläggs skylt säger så. Är det bara bussfärd skylten är det bara linje trafik som får köra där.

  2. När man skyltar bussfil på en kortare passage brukar det ju handla om att man inte vill ha genomfartstrafik på mindre vägar i ett bostadsområde, så därför är svart självklart Nej.

 2. Då det är ett påbudsmärke. innebär inte det att fordon i linjetrafik måste använda det körfältet?

  1. Lasse:

   Påbudsmärke innebär att man måste följa skyltens anvisningar så svaret på din fråga är ja.

   1. Bussar MÅSTE inte använda filen. Det kan vara lämpligt att ibland välja annan fil.

  1. Ja, bussar i stads- och linjetrafik får villkorslöst stanna i busskörfält på anvisade hållplatser för att släppa av eller på passagerare, INTE annars!

 3. Det står att man får cykla i buss fil. Får man cykla i alla bussfiler oavsett hastighetsskyltning? Vi har många bussfiler i Gbg i dag

 4. Om det under busskylten finns ytterligare en blå skylt med texten ”endast buss” innebär det att man inte heller får cykla/ köra moped där vilket annars är tillåtet i bussfil?

  1. Rätt. Normalt är cykling tillåten i kollektivtrafikfält, som ett körfält bortom skylten kallas. Tilläggstavlan ”Endast buss” eller ”Endast spårvagn” tar bort den möjligheten för cyklister.

 5. Om det finns en tilläggsmärkning med klockslag och jag kör tidigare/senare än dessa klockslag. Bör jag ligga i högerfilen dvs. bussfiler om jag ska åka rakt fram eller ska jag ändå undvika bussfiler om möjligt?

  1. Utanför tidsgränserna finns då alltså inga restriktioner, och då bör det användas som vilket körfält som helst. Ligger det längst till höger så ska man då ligga i det när man inte kör om, eller snart ska svänga vänster längre fram.

 6. Om bussen kör fortare än bilen i sin bussfil på 90väg får han ändå köra om bilen?

  1. Ja, bussfilen är ju just till för att kollektivtrafiken inte ska fastna i bilköer utan kunna köra om dem.

 7. Varför får jag inget svar på min fråga ang buss som kör i bussfil på en 90väg och kör om bilar på ”fel” sida det är inte heldragna linjer till bussfilen utan bara streckade??

 8. Hej jag undrar nu när jag fyller 15 och ska köra A-traktor får jag ja i busfilen eller inte har hört massa olika

  1. Tomkörning i direkt anslutning till linjetrafik får använda körfältet, eftersom sådana tomkörningar är kritiska för att bedriva en effektiv trafik, och en försening drabbar den efterföljande avgången. Däremot inte rena transportkörningar till och från verkstad, m.m.

 9. Men taxi som har uppdrag för service resor typ malmö stads färdtjänst som även ingår i kollektivtrafiken inte får utnyttja bussfilerna tex rusningstrafik tycker jag är väldigt konstigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *