Parkeringsskiva

Tavlan anger att tiden när parkering påbörjas skall anges med en parkeringsskiva eller någon annan anordning. Om du parkerar innan tidsbegränsningen börjar så ställer du in klockslaget för tidsbegränsningens början.

Parkeringsskivan placeras väl synligt innanför framrutan. De officiella bestämmelser för användandet av en parkeringsskiva finns på varje parkeringsskivans baksida

(kortform: p-skiva)

T17. Parkeringsskiva

24 tankar kring ”Parkeringsskiva

 1. Hej!
  Den 20 april, besökte jag min mamma på äldreboendet i Stora Sköndal.
  De har en gästparkering där jag stått utan att få någon P-bot, många gånger, då jag inte uppfattat den pyttelilla hänvisningen
  om att man måste sätta upp en P-skiva, ingen P-bot trots att jag stått mer än 12 timmar.
  Nu var gästparkeringen full, så jag ställde mig på en parkering, där det stod att man fick stå i 6 timmar, samma skylt, med den pyttelilla hänvisningen.
  Eftersom ingen nämnt eller någon separat skylt talar om att man ska använda P-skiva, så lämnade jag bilen med P-skivan liggande i dörrfacket. Döm om min förvåning då jag fick en p-bot på 550:-.
  Hur många har inte missat detta och känner sig lurade.
  Är det verkligen meningen att man ska missa P-skive informationen, så parkeringsbolaget tjänar en massa pengar på dålig information. INTE JUSTE OCH MYCKET SYNISKT!
  I Sköndals Centrum, finns en tydlig textad skylt, som talar om att man ska använda P-skiva?
  Varför inte då på äldreboendet?
  Hur kan en sådan liten markering vara tillåten, ofattbart?
  Gör om och gör rätt, vi kunder måste kunna känna oss trygga och förstådda, inte bara parkeringsbolagen som ska ha rättigheter.

  Vänliga hälsningar

  Lotta Neckman

  1. Ja, överdriven övertydlig skyltning, utöver den som krävs enligt lag, är ett problem. Då vänjer sig folk vid den, som i fallet du nämner med jättestora skyltar som påminner om att använda p-skiva, och så missar de det när det bara är ordinarie skyltning.

 2. Instämmer helt Lotta. Råkade ut för samma sak när jag parkerade i Vårsta Centrum söder om Tumba. Jag har parkerat där många ggr tidigare och sett P-skyltarna där det står att man får parkera max 2 timmar, men aldrig sett någon skylt om att P-skiva krävdes.
  Sist jag parkerade där fick jag P-böter för att jag inte använt P-skivan. Till saken hör att jag har flera P-skivor i bilen.

  Efter att jag fått P-boten tittade jag närmare på skylten igen och såg den lilla infällda symbolen när jag granskade skylten närmare.
  Jag hade aldrig stött på denna P-skive-skyltning tidigare, den var helt ny för mig.

  Jag tycker att denna skyltning är otydlig, det är svårt att se symbolen på lite avstånd, i mitt fall visste jag inte ens om dess existens så varför titta närmare då?

  Känner mig som du, helt grundlurad på bötesbeloppet!

  Jag tycker skyltningen bör göras om, P-skivesymbolen måste synas tydligt, dvs vara större och bör sitta på en separat skylt under P-skylten.

  Mats Hedin

  1. Tack för att du håller med men tyvärr krävs det fler än två för att det ska bli någon förändring.

 3. Hej. Samma sak här. Besökte Värmdö köpcentrum och ser skylt med 3 timmar fri parkering, perfekt tänkte jag då mina ärenden inte skulle ta mer än 1 timme. Bot på rutan när jag kommer tillbaka, va?! Den mikroskopiskt lilla info om att P-skiva krävs ser jag först när en annan bilist pekar ut den, va e detta för idiotiskt påhitt? Det får väl sitta en större skylt med tydlig info att P-skivan krävs!

 4. Idag råkade jag ut för samma sak i Öregrund.Fick stå 2 Tim. Stod en timma och 40 min. Uppmärksammade inte den lilla infällda symbolen om p skiva. Hade ju en sån i dörren. Har fatiskt aldrig sett symbolen förut. 600 kr extra för två glassar. Det blev 675:-.

  1. Råkade ut för samma sak vid en parkering jag stått många gånger utan p bot. Uppmärksammade inte det lilla ynkliga tillägget på informationen om 2 tim gratis parkering. Borde inte Trafiksäkerhetsverket informera bättre om nya tillåtna skyltar? Eller är den inte tillåten?

 5. Samma för mig. Parkerade i mörker och läser 2 timmar på skylten. Kommer ut till en bot på 500 eftersom p-skivan ligger i dörren ☹️ Väldigt otydlig skyltning! Ingen av oss som var i bilen hade sett den lilla figuren som har mycket tunnare linjer än tidsanvisningen, och därav inte syns i mörker förrän msn står nån meter ifrån. Om min skiva ska placeras tydligt ska väl skyltningen vara tydlig den också?!

 6. P-skylt som anger:
  Överst P
  Under P-skylt
  Pil till vänster under denna skylt
  Skylt med P-snurra under denna skylt
  Pil till höger under denna skylt
  Kundparkering/företagsnamn

  Ställde mig till höger och fick 850 kr i böter

  Stockholm är helt sanslöst, har alldrig varit med om under mitt liv (långt) ett sådan utsugning av bilägare. Det är bara att titta i innerstaden som är en enda stor byggarbetsplats där dom styrande fått för sig att det bara är att plocka av skattebetalarnas pengar och där bilägarna beläggs med tullavgifter och parkeringsavgifter som går till historien när det gäller styret i Stockholms stad och Kommun. Att man dessutom ger 25% avdrag vid köp av elcykel som regeringen bestämde, ur säcken med skattebetalarnas pengar????? + alla byggen av cykelautostrada genom Kungliga huvudstaden, som är livsfarlig att vara i närheten av. Så återgången till min P-bot där vägmärken säger en sak men p-vakterna har tolkningsfrihet, precis som övriga styret i Sverige har. Grundlagen är satt ur spel så länge vi inte har vettiga och ansvarsfulla partier som är till för medborgarna och inte som medborgarna är till för politikerna att styra och bestämma över.

 7. Enligt skylten pågår parkering med P-skiva kl 8-17. 2 timmar
  Om jag ställer skivan på 16, kan jag då parkera till kl 9 dagen därpå (=summa 2 timmar)?

 8. jag fick 500 kr. i böter i Gustavsberg, Värmdö, för att jag hade 2 P-skivor i framrutan: den ”normalstora”, som jag ställde in riktigt samt en liten, som bara råkade ligga där.
  Med vänlig hälsning
  IMA
  ledsen 86-åring

  1. Tråkigt för dig, men hur ska parkeringsvakten kunna avgöra att det bara är ett misstag, och vilken p-skiva som gäller?

 9. Hej!

  Skönt att hitta denna tråd. Jag sökte på skyltningsregler, eftersom jag idag råkat ut för samma sak som många här ovan: Stort P, mindre klockslag och pytteliten symbol för P-skiva. Stormarknadsparkering i Uppsala och skyltar bara på vissa stolpar. Och så novembermörker. Hur ska man kunna veta? Jag har aldrig förr sett denna skylt, bara den med tydlig text ”P-skiva”. Att det sedan var tunnsått på parkeringen så jag inte tog upp plats för någon annan gör det bara ännu mer frustrerande.

  1. Åkte på 300 i böter l Lilla Edet idag.Jag har aldrig sett den parkeringskylten förrut. Hon stod och väntade på mig med böteslappen, jag var på apoteket i ca 7 minuter. Jag hade skivan i handsfacket. Ifrågasattes detta,men hon sa att det var hennes jobb.Inte kul.

 10. Detta ligger i parkeringsbolagets intresse att ha så otydlig märkning som möjligt för annars tjänar de inga pengar.

  1. Ja, nu är det 2021 och tro det eller ej med vid färjeläget vid Östanå, Österåkers kommun, så sitter dessa p-skyltar med den pyttelilla p-skivesymbolen och jag missade den igen. Bara 400:- den här gången. Tråkigt och irriterande men nu var det slarv från min sida då jag inte förstått att det var en bevakad parkering där, vilket i och för sig är helt absurt men det är en helt annan sak. Vi hörs, Lotta.

 11. En annan skylt jag missat som bilförare men blivit påmind om vid maxfart på gågata är en blå skylt där det ibland står 7 km/tim och att gående har företräde. Den skylten finns i mitt bostadsområde utan text och då ska man såklart veta att man bara får köra i 7 km/tim som nästan är omöjligt, tom 10 km/tim kan vara knepigt, hur tänkte man här? Som tur är så har jag inte fått några fortkörningsböter och nu tänker jag mig för när jag kör i området.

  1. Menar du E7 Gågata eller E9 Gångfartsområde?

   I Vägmärkesförordning (2007:90)

   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/vagmarkesforordning-200790_sfs-2007-90

   hänvisas till 8 kap. 1 § i Trafikförordningen (1998:1276)

   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/trafikforordning-19981276_sfs-1998-1276

   Där kan man bl.a. läsa att på gångfartsområde (E9) får fordon ”inte föras med högre hastighet än gångfart”. Det finns inte exakt angivet i lagen vad gångfart innebär, men 10 km/h är ju definitivt inte gångfart, då springer man. Så att praxis har blivit 7 km/h är rimligt, det är ju ändå ganska rask promenadtakt.
   Är det dessutom en gågata (E7) så gäller ovanstående, samt att gatan endast får trafikeras för leveranser av gods eller personer till adresser utmed gatan.

   Detta bör man veta eftersom man är skyldig att kunna trafikreglerna som körkortsinnehavare. Tyvärr kan man få körkort trots att man har flera fel på teoriprovet, så om man inte själv håller sig uppdaterad om trafikreglerna så riskerar man självklart att omedvetet bryta mot dem, och straffas för det.

 12. Ja, nu är det 2021 och tro det eller ej med vid färjeläget vid Östanå, Österåkers kommun, så sitter dessa p-skyltar med den pyttelilla p-skivesymbolen och jag missade den igen. Bara 400:- den här gången. Tråkigt och irriterande men nu var det slarv från min sida då jag inte förstått att det var en bevakad parkering där, vilket i och för sig är helt absurt men det är en helt annan sak. Vi hörs, Lotta.

 13. I dagens samhälle skiter alla i de äldre som har svårt att reda ut vad som står på de komplicerade skyltarna med mikroskopiska symboler för P-skiva.
  Allting går ut på att göra det så otydligt som möjligt så man kan lura så många äldre som möjligt. Man borde städa upp i detta träsk.

  1. Problemet med enkelhet är ju att det alltid är någon som rätt eller fel anser att de kommer i kläm, och vill ha undantag.

   Exempelvis skulle det vara enkelt att i ett centrum skylta tidsbegränsad parkering 3 timmar, utan några tillägg. Men det innebär ju att det skulle gälla dygnet runt, så att det exempelvis inte går att parkera över natten, vilket innebär en onödig begränsning om efterfrågan på parkering är liten vid denna tid.

   Det finns ju mycket med bilkörning som är betydligt mer komplext än parkeringsreglerna, så kan man inte hantera det så är det nog hög tid att sälja bilen och klippa körkortet!

 14. Har fått p-böter i Alvesta har parkerat där många gånger tidigare när jag är hos frissan har inte vetat vad en pskiva är och har inte en sådan. Otydlig märkning och dålig information. När började detta.

 15. Enligt Wikipedia har parkeringsskiva använts i Sverige sedan år 1993, d.v.s. för över 30 år sedan. Även om det är ännu längre sedan man tog körkort, och den då inte ingick i utbildningen, så har man alltså haft många år på sig att uppdatera sina kunskaper med nya trafikregler och vägmärken.

  Har man inte p-skiva med sig i bilen så går det bra att skriva ankomsttiden på en papperslapp och lägga i vindrutan.
  Anledningen är förstås att det ska vara praktiskt möjligt att kontrollera att bilar inte står parkerade längre än tillåten tid.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Parkeringsskiva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *