Väjningspliktsmärken

B. Väjningspliktsmärken.

Ett väjningspliktsmärke upplyser att någon förare har stopp- eller väjningsplikt. Väjningspliktsmärken har varierande form och utseende.

Dessa märken talar också (i vissa länder, men inte i Sverige) om för trafikanterna vilka som har förkörsrätt. Märkena har varierande form och utseende och anger att du tydligt ska visa att du lämnar företräde och/eller vid behov stanna.

2 tankar kring ”Väjningspliktsmärken

  1. En konstlad förträngning av vägbanan på min sida, men inget väjningspliktsmärke finns. Jag ser en mötande bil komma, men anser att jag hinner före. Jag visar tydligt att jag tänker passera genom att placera mig innan den mötande bilen hinner fram. Den mötande föraren saktar inte ner för att låta mig passera. Här blev det frågan om ett s.k. ”chickenrace”. Det var så nära att vi krockade när jag precis hade passerat förträngningen. Hur skulle vi ha agerat för att undvika denna incident?

    1. Uppenbarligen ansåg även den mötande att denne skulle hinna fram till avsmalningen innan du passerat, och därför hade rätt att köra först.
      Sådana missförstånd inträffar, även bland förare som inte kör överdrivet aggressivt. Felet både gjorde var att inte släppa på gasen tidigare så att situationen hade kunnat lösas utan att ni nästan krockade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *