Innan du får ditt efterlängtade körkort måste du avlägga ett godkänt körprov, i folkmun även kallat för uppkörning. I efterhand så kommer de flesta ihåg sitt körprov som förvånansvärt enkelt och är förvånade över sin nervositet, men det är först efter att man suttit bakom ratten ett tag som man glömmer bort våndan och ångesten inför själva provet, och rädslan över att göra fel… och lättnaden när inspektören säger de magiska orden: grattis, du är godkänd!
Körprovets början: säkerhetskontroll
Den första delen av ditt körprov består av att du ska utföra en säkerhetskontroll. Även om du måste kunna klara av att göra en hel säkerhetskontroll är det vanligaste att inspektören bara ber dig utföra vissa delar av säkerhetskontrollen. Men du vet ju aldrig just vilka delar som du kommer få – så lär dig göra en komplett kontroll. Detta kommer du få nytta av inte bara under ditt körprov, utan även i efterhand – när du själv äger bil måste du regelbundet göra säkerhetskontroller, som att se till att däcken har nog med luft, att du har nog med olja, att spolarvätskan inte tagit slut…
Syftet med säkerhetskontrollen som obligatoriskt moment av körprovet är först och främst att du ska lära känna själva bilen, att du ska veta saker som du behöver ha koll på i din dagliga rutin.
Själva körprovet
Efter säkerhetskontrollen börjar din uppkörning på allvar. Det är nu som du ska visa att du klarar av att framföra en bil på ett trafiksäkert vis, att du har gjort dig förtjänt av ett körkort. Du behöver inte visa upp dig som en perfekt förare – ingen är perfekt och när du precis tagit körkort är du faktiskt ganska långt ifrån perfekt…
Det du behöver visa är att du kommer kunna vara tillräckligt trafiksäker för att släppas ut själv, det är vad det handlar om. Självklart räknar inspektören med att du kommer göra misstag, men det är helhetsbilden som han eller hon ser till. Du ska helt enkelt lämna ett bra helhetsinstryck.
Ett motorstopp eller två är alltså inget hinder för att du ska få ditt körkort. Det tyder på nervositet och att du inte är helt 100 på att köra bil, men om du kör bra i övrigt är det inget som helst hinder för att du ska klara av ditt körprov.
Under körprovet kommer inspektören att ge dig instruktioner som du ska följa. Instruktionerna ska ges i god tid, det kommer inte vara så att du är på väg in i en korsning då inspektören plötsligt skriker SVÄNG HÖGER! Nej, kommandot kommer ges i god tid – i form av en fras såsom ”sväng höger i nästa korsning”. Detta ger dig god tid för att förbereda dig. Du kommer förmodligen även bli ombedd att följa skyltarna mot en viss ort eller plats, till exempel mot centrum eller liknande.
Ett par svåra moment på körprovet
Ett par moment brukar vara svårare än andra när det kommer till körprovet. En riktig klassiker är fickparkering – något som många bävar inför, men som faktiskt är ganska enkelt när man väl får grepp om det hela! På länken ovan hittar du en bra guide för hur man effektivast fickparkerar.
Om du däremot ska ta motorcykelkörkort är det som många bävar inför inte så mycket själva uppkörningen som sådan, utan manöverprovet för motorcykel som ger ångest. Men även detta är inte så svårt så länge man tränar på det.
Och det är faktiskt just det som är huvudsaken – att träna mycket. Med tillräckligt mycket träning känner man självförtroende inför det mesta, och kan klara av även svåra moment under uppkörningen. Körkortsfrågor.
Så lycka till med era körprov, vi ses ute på vägarna!