Huvudled

Trafiken på de korsande vägarna har väjningsplikt mot all trafik på huvudleden. Märket ska normalt upprepas efter varje korsning.

Från vägmärkesförordningen.

Märket är uppsatt vid huvudledens början och upprepat efter varje korsning med annan väg än sådan som avses i 3 kap. 21 § andra stycket trafikförordningen, om det inte ändå tydligt framgår att huvudleden fortsätter efter korsningen.

huvudled
B4. Huvudled

10 tankar kring ”Huvudled

 1. Har lärt mej att det är förjudet att parkera på huvudled. I samband med att jag fungerar som handledare för körkortsaspirant stöter jag på märket (i frågorna på nätet som ingår i teoriundervisningen) med tilläggstavla P och tilläggstavla om tider för parkering. Frågan ska besvaras med vad som gäller för parkering utom dessa tider. Jag svarade att det gäller p-förbud MEN rätt svar ska vara att det utom de tider som anges på tilläggstavlan gäller fri parkering – det borde väl i så fall stå att 24-timmarsregeln gäller – eller?? Lite konfunderad är jag eftersom huvudledsregeln om P-förbud borde gälla då den tavlan sitter längst upp på stolpen i boken, men i nätfrågan är den placerad UNDER p-anvisningen. Tacksam för svar är Christina Stråhle

  1. Först av allt så skall du läsa skyltarna uppifrån och ner. Sitter parkering längst upp gäller den och när det sitter en parkeringsskylt får man parkera i 24 timmar vardagar. Helgen är dom fria timmarna. Parkerar jag en fredag 15.00 så måste jag hämta den senast måndag 24.00 då inte min hela 24 timmars period tagit slut innan helgen börjat.

   Sitter en p skylt och en parkeringsförbud, är parkeringsförbudet följt av tilläggsskyltar under vilka tider det gäller.

   Hoppas jag gav dig nån klarhet.

   Mvh Andreas

 2. Varför i hela världen ska skylten vare uppsatt EFTER korsningen? Det är ju innan korsningen man behöver veta vad som gäller. Irriterad mig på det många gånger och kunde inte tro det är sant. Vid barmarksförhållanden kan man ju kika in i korsande väg om det är trianglar ritade på vägen men på vintern?

  1. PS. Regeln ”uppsatt STRAX efter korsningen” verkar dessutom vara töjbar – ibland är skylten långt borta (mer än 10…20 m) och inte sällan bakom något träd.

 3. Den står ju efter för att bilar som kör ut på huvudleden ska få informationen .Du som kör på huvudleden bör veta om det eftersom du bör ha fått samma info xantal gånger

 4. När du svänger in på en väg som är huvudled så ser jag ju märket och vet att till minst efter nästa korsning så kör jag på huvudled, om jag inte är senil, upprepas märket igen så,,,, Innan jag svänger in är det skyltat o målat,stopp lämna företräde.

 5. Inom Halmstad stad finns det omgjorda gator till huvudleder. 40 km gäller. Utmed huvudleden finns det upphöjda cykelbanor och även korsande cykelpassager. Korsande trafik har väjningsplikt till trafiken på huvudleden. Inga väjningsplikt skyltar finns uppsatta. Vad gäller då vid trafikolycka?

 6. Om jag kör på en uppmärkt huvudled som har hastighet 40 ska jag lämna företräde för buss i linjetrafik eller gäller huvudledsregeln

 7. Det beror väl på om du är på samma sträcka som bussen. Kör den, bussen, ut från hållplats ska du göra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *