Huvudled

Trafiken på de korsande vägarna har väjningsplikt mot all trafik på huvudleden. Märket ska normalt upprepas efter varje korsning.

Från vägmärkesförordningen.

Märket är uppsatt vid huvudledens början och upprepat efter varje korsning med annan väg än sådan som avses i 3 kap. 21 § andra stycket trafikförordningen, om det inte ändå tydligt framgår att huvudleden fortsätter efter korsningen.

huvudled
B4. Huvudled

5 thoughts on “Huvudled

  1. Har lärt mej att det är förjudet att parkera på huvudled. I samband med att jag fungerar som handledare för körkortsaspirant stöter jag på märket (i frågorna på nätet som ingår i teoriundervisningen) med tilläggstavla P och tilläggstavla om tider för parkering. Frågan ska besvaras med vad som gäller för parkering utom dessa tider. Jag svarade att det gäller p-förbud MEN rätt svar ska vara att det utom de tider som anges på tilläggstavlan gäller fri parkering – det borde väl i så fall stå att 24-timmarsregeln gäller – eller?? Lite konfunderad är jag eftersom huvudledsregeln om P-förbud borde gälla då den tavlan sitter längst upp på stolpen i boken, men i nätfrågan är den placerad UNDER p-anvisningen. Tacksam för svar är Christina Stråhle

  2. Varför i hela världen ska skylten vare uppsatt EFTER korsningen? Det är ju innan korsningen man behöver veta vad som gäller. Irriterad mig på det många gånger och kunde inte tro det är sant. Vid barmarksförhållanden kan man ju kika in i korsande väg om det är trianglar ritade på vägen men på vintern?

    1. PS. Regeln “uppsatt STRAX efter korsningen” verkar dessutom vara töjbar – ibland är skylten långt borta (mer än 10…20 m) och inte sällan bakom något träd.

  3. Den står ju efter för att bilar som kör ut på huvudleden ska få informationen .Du som kör på huvudleden bör veta om det eftersom du bör ha fått samma info xantal gånger

  4. När du svänger in på en väg som är huvudled så ser jag ju märket och vet att till minst efter nästa korsning så kör jag på huvudled, om jag inte är senil, upprepas märket igen så,,,, Innan jag svänger in är det skyltat o målat,stopp lämna företräde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *